Akumulatori za automobil

Akumulatori za automobil

Zašto da promenim bateriju?

Automobilski akumulatori se vremenom troše, a ekstremno toplo ili hladno vreme može ubrzati nestanak dobrog akumulatora. Hladnoća se obično smatra ubicom baterija, ali to je zato što je potrebno više napora. Obično akumulatori izgube snagu pre zime, a onda konačno pokvare kada pokušavaju da pokrenu motor na hladnoći.

Kako radi akumulator automobila?

Akumulator je jedan od najvažnijih delova vašeg automobila. Bez toga, automobil se uopšte ne može pomeriti. Akumulator radi tako što proizvodi električnu struju i koristi je za napajanje motora za pokretanje motora, koji zatim pokreće automobil.

Katoda i anoda su pozitivno i negativno naelektrisane strane baterije, a elektrolit je pufer između njih. Hemijske reakcije unutar izazivaju nakupljanje elektrona u anodi. Baš kao i magneti, ove slično naelektrisane čestice se odbijaju, ali ih elektrolit sprečava da pređu na drugu stranu baterije.

To znači da negativno naelektrisane čestice moraju da putuju kroz nešto što je izvan baterije da bi zaobišle elektrolit i stigle do katode, gde čestice nose pozitivno naelektrisanje.

Tu dolazi vaš automobil. Električni sistem vašeg vozila obezbeđuje put za elektrone da putuju kada su pozitivni i negativni terminali spojeni, a ovo putovanje obezbeđuje električnu struju vašem vozilu.

Kako prepoznati neispravan automobilski akumulator

Postoji nekoliko načina na koje možete otkriti kako da identifikujete neispravan akumulator u vašem vozilu. Proverite njegovu starost. Suština je da starije baterije imaju mnogo više problema od mlađih baterija i veća je verovatnoća da će otkazati. Ako je akumulator u vašem automobilu već nekoliko godina, verovatno je najbolje pretpostaviti da je potrebno promeniti. Baterije se vremenom troše zbog stvari kao što su višestruki ciklusi pražnjenja. Takođe se mogu pokvariti tokom vremena ako su stalno izloženi ekstremnim temperaturama ili temperaturnim promenama.

Još jedan znak da je vreme da nabavite novu bateriju je ako se akumulator sporo pokreće. To znači da kada uđete u automobil i okrenete ključ, motor se ne okreće. Takođe bi mogao da proizvede čudan zvuk pre nego što se konačno preokrene.

Koliko dugo traju akumulatori?

Većina ljudi pita koliko dugo traje auto akumulator? Jer žele da se unapred pripreme. Generalno, automobilske baterije traju od tri do pet godina. Postoji nekoliko faktora koji će odrediti koliko će vam baterija trajati.

Ako vozite na ekstremnim temperaturama, izlaganje tim temperaturama će imati ogroman uticaj na životni vek baterije. Ako ste stalno na putu i ​​vozite automobil na duga putovanja, to je još jedna stvar koja može uticati na životni vek baterije. Ako vam alternator i pogonski kaiš počnu da se kvare, to su dodatni problemi koji mogu skratiti životni vek baterije.

Možda ste došli do petogodišnjeg perioda bez ikakvih problema. To je zato što su mnoge najnovije baterije dizajnirane da rade sve do tačke kada ne ispadnu. To znači da je malo verovatno da ćete dobiti mnogo znakova upozorenja pre nego što se baterija isprazni. Ovo bi moglo biti posebno loše ako niste ni blizu pomoći.

Cart
Your cart is currently empty.