Kako da vaše gumene čizme budu dugotrajne?

Kako da vaše gumene čizme budu dugotrajne?

Gumene čizme su u modi već nekoliko godina. Proizvode se u raznim varijantama i koriste u raznim situacijama. Tako imamo dečje čizme, ili ženske modne čizme. Tu su i lovačke gumene čizme. Na sreću, gumene čizme nisu podložne mnogim problemima sa kojima se suočava vaš prosečan par kožne ili platnene obuće. Ali ako vaše gumene čizme popucaju, curi vazduh iz đona ili na neki drugi način zahtevaju pažnju obućara, ne paničite! Problem je popravljiv, a ovih pet koraka će vas pripremiti za sve što vam majka priroda pripremi.

 1. Toplota
  Ako su vaše čizme stare, možda su počele da pucaju jer spoljašnji deo čizme više nije fleksibilan. Ako želite da sprečite stvaranje pukotina u ovoj oblasti, zagrejte gumu. Da biste to uradili, zagrejte svoj radni prostor i izvadite sve ostale materijale. Stavite gumene rukavice i koristite fen da zagrejete čizme. Ako su vam čizme prevelike da stane u mašinu za sušenje veša, možete ih zagrejati tako što ćete ih staviti u debeli peškir, a zatim zagrejati peškir fenom. Dok su neki ljudi oprezni prema ovoj metodi, drugi se kunu u nju.
 2. Podmazati
  Nakon zagrevanja, poprskajte malo silikonskog maziva u pukotine. Silikon će sprečiti buduće pucanje tako što će otežati prodiranje vlage u pukotine. Silikon se može koristiti i na kožnim čizmama. Neće trajati večno, tako da morate povremeno ponovo nanositi mazivo čak i dok su čizme još mokre.
 3. Zaštitite
  Stavite nove rukavice i zgrabite štitnike za čizme da zaštitite ruke od oštećenja pri rukovanju starom i krhkom gumenom čizmom. Zatim koristite stara kliješta da uklonite sve labave kaiševe i kopče koje vam se mogu zabiti u kožu dok radite na pukotinama.
 4. Nežno stružite
  Nakon ovih koraka, trebalo bi nežno sastrugati staru gumu i zalepiti je noktom ili nečim drugim što neće oštetiti čizme. Takođe ćete možda morati da izgladite grube ivice žiletom ili drugim oštrim predmetom. Ako imate sreće, tu i tamo ćete naći jake spojeve lepka koje ne treba strugati.
 5. Popravka
  Kada se struganje završi, možete koristiti lepak nalik lepku da ponovo pričvrstite gumu na čizmu. Ovaj proces treba obaviti u dobro provetrenom prostoru i najbolje je prepustiti profesionalcu. Nakon što pričvrstite novu gumu, moraćete da koristite izdržljiv konac da biste je ponovo zašili pomoću čvrste igle. Pomoglo bi ako biste zamenili i sve stare kopče ili kaiševe koji su oštećeni zbog starosti ili vašeg rada u ovom procesu.

Sve ove materijale možete pronaći u bilo kojoj prodavnici alata ili na netu, a jedini alati koji će vam trebati su nešto čime ćete strugati i nešto čime ćete lepiti. Prateći ove korake, moći ćete da učinite da vaše čizme traju godinama koje dolaze. Međutim, ako su vaše čizme veoma oštećene, možda bi bilo najbolje da ih profesionalno popravi obućar ili jednostavno mođda je isplativije da kupite nove ćizme.

Cart
Your cart is currently empty.